Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto Blog

Méz kisokos - miért válasszuk a termelői mézet?

2024.07.23 09:42
Méz kisokos - miért válasszuk a termelői mézet?

Miért jobb a magyar termelői méz? Utánajártunk a mézkészítésnek és a fajtamézek típusainak, egészségünkre gyakorolt pozitív hatásainak. 

Régóta halljuk hogy az import mézek és a hazai termelői mézek között mekkora különbség van. 

Lássuk miért érdemes a hazai méhészeket támogatni és termelői mézet vásárolni

A méhészet hazánkban csaknem 30 ezer méhcsaláddal rendelkezik, főképp virágmézeket állítanak elő. 

A termelőtől vásárolt méz mindig frissebb és jobb minőségű, magasabb tápértékű, antioxidáns tartalma és gyulladásgatló hatása jobban érvényesül. Vásárlásával pedig a helyi gazdaságot támogatjuk. 

A mézkészítés egy rendkívül alapos munka, a méhész és a természet összhangja elengedhetetlen. 

A mézelő méhek miután begyűjtötték a virágnektárt, visszaviszik a kaptárba. A pollent a szájukon keresztül juttatják el a dolgozó méhezhez, ezáltal fontos enzimet adnak hozzá ami segíti a nektár lebontását, és gombaölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságát fokozzák. Majd eltárolják a méhsejtben ahol a dolgozó legyek apró szárnyaikkal legyezgetik amíg az anyag a hő hatására fésűs mézzé nem válik, amit a méhek utána méhviasszal borítanak be. 

A méhészek ebből kivonják a mézet és megtisztítják. 

Nálunk évek óta a Csanaki Méhes Céh termelői mézei kaphatóak, Erdélyi Tibor méhészete soha nem okozott még csalódást nekünk. 

Nézzük melyik fajta mire jó:

Akácméz: 

Az egyik legkedveltebb és legismertebb fajta. Világos színű, kellemesen édes, magas fruktóztartalma és alacsony glükóztartalma miatt kevésbé hajlamos a kristályosodásra. Természetes antibakteriális hatása miatt segíthet a betegségek gyorsabb legyőzésében, enyhítheti a torokfájást és a köhögést, támogatja az emésztőrendszer helyes működését. Egyike azon kevés mézeknek amelyeket a cukorbetegek is mértékkel de gond nélkül élvezhetnek.   

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-akacmez-adagolofejjel

Hársméz:

A hársméz talán a legerősebb gyulladásgátló hatással rendelkező méz, magas ásványianyag és és aminosav tartalommal rendelkezik. Enyhítheti a stresszt és segíthet az alvászavarok kezelésében. Hatékonyan csillapítja a köhögést és torokfájást,támogatja az emésztést. 

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-harsmez

Virágméz: 

A virágméz, más néven vegyes virágméz olyan méz, amelyet különböző virágok nektárjából gyűjtenek a méhek. Ez a mézfajta a méhek által látogatott különféle növények gazdag változatosságát tükrözi, és számos előnye van mind az íz, mind az egészség szempontjából. Íze nagyon változatos lehet, mivel különböző virágok nektárjából származik. Az íz komplex és gazdag, gyakran enyhén fűszeres vagy gyümölcsös jegyekkel. Gazdag enzimekben, vitaminokban (például B-vitaminok), ásványi anyagokban és aminosavakban.

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-viragmez-adagolofejjel

Erdei méz: 

Sötét színű, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz. Ásványianyag tartala egyedülálló a mézek között. Az erdei méz, más néven erdei virágméz vagy mézharmatméz, egy különleges mézfajta, amelyet a méhek főként fákon, bokrokon és más erdei növényeken található nektárból és mézharmatból gyűjtenek. Az erdei méz gazdag ízvilága és különleges összetétele miatt népszerű a mézkedvelők körében. Íze gazdag és komplex, gyakran enyhén fűszeres, karamellás, vagy enyhén füstös jegyekkel. Erős immunerősítő, tele antioxidánssal és értékes enzimekkel. 

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-erdei-mez

Gesztenyeméz: 

A gesztenyeméz egy különleges mézfajta, amelyet a méhek a szelídgesztenyefa (Castanea sativa) virágainak nektárjából gyűjtenek. A gesztenyeméz egyedi ízvilága és jótékony hatásai miatt különösen népszerű a mézkedvelők körében. Magas ásványianyag tartalma csökkentheti a vérszegénységet, trombózisra való hajlamban és visszértágulat esetén különösen javasolt a fogyasztása. Íze kissé kesernyés, színe sötét. 

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-gesztenyemez

Torokbalzsam méz:

A Csanaki Méhes Céh üzletünkben leginkább keresett méze. Alapja akácméz, melyhez eukaliptusz-, menta-, és kamillaolaj lett hozzáadva. Alkalmazható megfázásra, köhögéscsillapításra, hurutoldásra vagy megelőzésre. Fogyasztható magában hasonlóan a torokfertőtlenítő tablettákhoz. 

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-torokbalzsam-mez

Propoliszos méz: 

Propolisz kivonat és virágméz keveréke. Egyesíti a propolisz antibiotális és a méz fertőtlenítő hatását.
A propoliszos méz olyan természetes mézfajta, amelyet a méhek propolisszal, vagy más néven méhsarjjal gazdagítanak. A propolisz a méhek által különböző növények gyantáiból gyűjtött anyag, amelyet a kaptáron belüli fertőzések és kórokozók elleni védekezésre használnak. Amikor a méhek mézet gyűjtenek, a propoliszt is összeszedik és hozzáadják a mézükhöz, ezáltal a méznek jellegzetes íze és tulajdonságai lesznek.

https://www.grandegusto.hu/Erdelyi-Tibor-propoliszos-mez

Webáruház készítés