Liszt, víz, só, kovász vagy élesztő - na de ennyire egyszerű lenne?
Mutatjuk a trükköket, olvassatok tovább!
Az első és legfontosabb a liszt. Csakis 00-ás pizzaliszttel lehet tökéletes pizzát sütni. Nem keverjük semmilyen más liszttel. Könnyű nyújtani, szépen megkel és nem ragad.
Ez azért is fontos, mert a pizzatészta gyúrásába bizony bele kell tenni magunkat. Mert egyenletes, sima tésztára csak hosszas gyúrás után számíthatunk. A kezünk melege és a szorgalmas munka meghozza a gyümölcsét. A gyúrást, nyújtást is megkönnyíti ha teszünk bele extra szűz olívaolajat. A sóval bánjunk csínján, hiszen ha egy prosciutto-s feltétet kap a pizza, az már eleve sós lesz.
Na most jön a kelesztés. Mi legalább 24 órát javasolunk, de még jobb az eredmény ha 48 órát is a hűtőben tud pihenni a tészta.
Utána természetesen újra át kell gyúrni a tésztát, majd annyi gombócot csinálni belőle ahány pizzát szeretnénk sütni.
A sütőt már jóval a sütés előtt a legmagasabb fokozatra melegítsük fel, ha van pizzavasunk akkor azt is beletehetjük, érdemes beruházni rá mert sokkal egyenletesebben és gyorsabban sül rajta a pizza.
Na és a feltétek: a legegyszerűbb a legfinomabb szokták mondani a vevőink. Egy friss fűszerekkel ízesített paradicsomszósz, Fior di latte vagy mozzarella sajt és sok-sok parmezán.
Nem utolsó sorban pedig a recept:
1 kg 00-s liszt (Pizza Napoletana 5 Stagioni pizzaliszt)
1/2 liter víz
3 evőkanál extraszűz olívaolaj (Calvi Pinzimolio extra szűz olívaolaj )
10 g élesztő
20 g vagyis 1 púpozott evőkanál tengeri só
1 doboz Mutti pizzaszósz
Bivalymozzarella
Érlelt sonka (Ibis Prosciutto Crudo)
Parmezán sajt
Jó étvágyat!