A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel és a természetes növényi kivonatokkal, ily módon egészségesek.
Az érzést alighanem mindenki ismeri. Degeszre tömve ülünk egy hosszú, túlságosan is kiadós étkezés után. Majd’ kipukkadunk, szemünket könyörgően a házigazdára, vagy a pincére vetjük: segítség! És a segítség érkezik is: a gyomorkeserű. A megmentő. Évszázadok óta hű társunk, de manapság már alkohol tartlmuk miatt ritkán fogyaszthatjuk. Ezen segít Elixír szörpünk.
A keserű a négy alapíz közül az utolsó, amelyet az ember felcseperedése során megtanul beazonosítani. Ha valaki már kedveli a keserű ízeket, gyakran azt mutatja, hogy felnőtt, érett ízlésű ember lett belőle. A keserű íz és az egészség közötti kapcsolat egyértelmű. Elég csak arra utalni, hogy a kinint tartalmazó tonik az egyik legfontosabb gyógyszer volt évszázadokon keresztül, de gyakorlatilag minden más gyógyhatású készítmény is alapállásból keserű, vagy legalábbis kesernyés.
Javasolt hígítás: 1:8
Összetevők: víz, édesítőszer: cukor, savasítószer: citromsav, kálmos, fehér üröm, áldott bárcs, ezerjófű,izsóp, diólevél, cickafark, apróbojtorján, rozmaring,bodza virág, zsálya, pemetefű, körömvirág, málna szeder feketeribizlilevél, galagonya, zsurló, orbáncfű, csipkebogyó, borókabogyò, koriánder, szerecsendió, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom, kurkuma, fekete bors, édeskömény, kömény, citromfű, bergamot, vanília, citrom