Az ancho chili egy elterjedt és népszerű chilipaprika a mexikói konyhában. Ez a chilipaprika a poblano paprika szárított változata, ami a közepesen csípős és gyümölcsös ízéről ismert. Az ancho chili általában mérsékelt csípősségű, és gazdag, jellegzetes ízvilággal rendelkezik, amihez hozzájárul az édes és a füstös ízjegyek.
Az ancho chilit sokféleképpen felhasználják a mexikói konyhában. Gyakran használják főzéshez, például levesekhez, szószokhoz, húsételekhez és tésztákhoz adnak hozzá, hogy gazdag és mély ízeket kölcsönözzenek az ételeknek. Emellett az ancho chilit sokféle mole szószban is felhasználják, amelyek komplex és gazdag ízeket kölcsönöznek az ételeknek.
Az ancho chili kiváló forrása különféle tápanyagoknak és antioxidánsoknak, például C-vitaminnak, A-vitaminnak és káliumnak. Emellett jól szolgálja az egészséges étrend részeként, mivel alacsony kalóriatartalmú, de gazdag ízű, így segíthet az ételek ízesítésében anélkül, hogy sokkal több kalóriát adna hozzá.